We kennen het (bijna) allemaal wel: je denkt dat je heel energiebesparend bezig bent, of in ieder geval niet ál teveel energie verbruikt, maar dan krijg je de rekening toegestuurd en schrik je je toch een ongeluk. Vervelend, want we hebben niet allemaal bergen met geld klaar liggen voor zulke tegenvallers, en daarbij kan het voor enorm veel stress zorgen dat je het jaar daarop weer hetzelfde probleem hebt, en de energierekening weer zo hoog of misschien nog wel hoger zal liggen. Het is dus handig als je kan achterhalen waar het probleem precies lag en je daar iets aan kunt doen, dan weet je zeker dat het niet nogmaals zal gebeuren. Maar soms kan dit lastig te achterhalen zijn. Daarom hierbij wat algemene tips waarmee je geheid jouw energieverbruik vermindert!
Vervang je lampen!
Zonder dat we het weten hebben we eigenlijk vaak nog hele ouden lampen in huis. Het is daarom handig om eens in de zoveel tijd je lampen te vervangen voor de nieuwste lampen die minder energie vreten, zodat je zeker weet dat je hiervoor niet onnodig veel energie verbruikt! Een LED-lamp is dan eigenlijk vrijwel altijd de beste optie, omdat die enorm zuinig zijn. Voor vrijwel iedere lamp is wel een LED-alternatief te vinden, bijvoorbeeld GU10 LED spots voor in je plafondlamp. Maar er zijn ook moeilijker te vervangen lampen, zoals een TL-buis boven je aanrecht of een gloeilamp in het lichtje op je nachtkasje. Ga alle lampen af en vind een goed alternatief!
Check je wasmachine
Ook wasmachines kunnen enorm veel stroom vreten. Dit is vaak afhankelijk van het specifieke type dat je in huis hebt. Zoek dus voor alle zekerheid even jouw wasmachine typenummer op en check online hoe energiezuinig deze is. Is je wasmachine wat ouder en heeft deze nog geen energielabel? Dan is het wellicht sowieso een goed idee om eens op zoek te gaan naar een nieuwer en zuiniger alternatief, want ze kunnen enorm veel verbruiken als ze oud zijn!
Haal de stekkers eruit!
De meningen zijn verdeeld over of dit echt een verschil maakt, maar ik heb me er zelf altijd heilig aan gehouden en heb al een tijd geen verrassend hoge energierekeningen meer binnen gehad. Ik zweer er dus echt bij! Als je een apparaat niet gebruikt, denk je waarschijnlijk dat deze geen energie verbruikt omdat deze simpelweg niet aanstaat. Het is echter zo – volgens sommigen – dat als de stekker nog in het stopcontact zit, er alsnog een kleine cirkel rondgaat waarmee je dus energie verbruikt ook wanneer een apparaat uitstaat. Haal voor de zekerheid waar mogelijk dus altijd de stekkers eruit, wie weet helpt het!